De geschiedenis van denim

We hebben allemaal wel een paar of meerdere paren jeans in onze kast liggen. Maar waar komt deze stof eigenlijk vandaan? Daar is geen exact antwoord op, maar wat experts wel weten is dat de spijkerstof al in de 17e eeuw werd gedragen. Er zijn namelijk schilderijen gevonden waarop te zien is dat spijkerstof al werd gedragen. Vroeger werd deze stof vooral gedragen door mensen die arm waren. De stof wat relatief goedkoop om te produceren en was stevig genoeg om zwaar werk in te doen. Spijkerstof wordt gemaakt van strak geweven katoendraden. Met een keperbinding, wordt er een gekleurde en een witte draad gebruikt. Tegenwoordig is denim in bijna elke kleur verkrijgbaar, maar toen der tijd werd het vooral blauw gemaakt. De blauwe kleur kwam van een plant uit India, waarmee het katoen werd geverfd. In 1872, benadert de kleermaker Jacob Davis, Levi Strauss. Strauss produceerde al een aantal jaren denim broeken, maar Jacob Davis had de stof verbeterd en had een manier gevonden om er patent op aan te vragen. De broeken werden ingezet met metalen nagels, waardoor de broeken duurzamer werden. Het probleem was, dat hij daar geen geld voor had. Dat was waar hij Levi Strauss voor nodig had en toen is het iconische merk Levi & Strauss geboren. Jarenlang hebben zij geen concurrentie gehad op de denim markt, totdat Wrangler in 1905 werd opgericht. Na de tweede wereldoorlog, veranderde de functie van denim broeken. Hoe ze voorheen vooral werden gebruikt als werkkleding, ook tijdens de oorlog, werden de broeken nu meer gezien als vrijetijdskleding.  Vooral jongeren droegen denim en hierdoor werd het kledingstuk geassocieerd met de jeugd, individualiteit en rebelsheid. In de jaren 80 gingen steeds meer ontwerpers denim gebruiken in hun merken. Zoals Calvin Klein Jeans en Hilfiger denim. Vandaag de dag is er bijna geen kledingmerk meer dat geen denim verkoopt.

Moderne denim

Spijkerbroeken worden tegenwoordig niet meer gezien als werkkleding voor zware beroepen en spijkerstof wordt voor meer kledingstukken gebruikt dan alleen voor broeken. Zelfs jurken, blouses en hoeden, worden tegenwoordig gemaakt van denim. En er is ook niet maar een soort denim, je vindt ze in allerlei verschillende soorten kleuren en modellen. Tegenwoordig zit er ook stretch in de broeken, waardoor ze stukken comfortabeler zitten dan vroeger. Je kunt kiezen voor een skinny model, mom of boyfriend jeans, jeans met wijde pijpen en ga zo maar door. Er kunnen afbeeldingen op afgedrukt worden, steentjes op gelijmd en alles wat je kunt bedenken. Er ligt nu ook een focus op hoe denim duurzaam ontwikkelt kan worden, zodat het productieproces milieuvriendelijker kan worden. Er zijn merken die zich focussen op het maken en verkopen van denim, zoals bijvoorbeeld G-Star en 7 for all mankind. Naast de merken die zich specialiseren in denim, zijn er ook merken die een heel mooi aanbod hebben naast hun reguliere collectie. Denk hierbij aan Liu Jo en All Saints.

De perfecte jeans

De perfecte jeans is eigenlijk voor iedereen een must-have om in de kast te hebben. Dan gaat het niet alleen om de kleur en het model. De juiste maat en fit voor jouw lichaam vinden, is erg belangrijk. We weten allemaal hoe vervelend het is als een jeans niet goed zit. Je wilt jezelf comfortabel voelen in de jeans, want het is een item dat je vaak draagt. Als je een outfit probeert uit te kiezen en je komt er niet uit, grijpen we toch vaak naar die oude vertrouwde jeans die zo lekker zit. Elk merk en elk model zit weer anders, dus het beste is om de jeans te passen voordat je deze koopt. Tegenwoordig kopen we veel artikelen online, maar met jeans is dat dus iets lastiger. Als je vaste klant bent bij een merk, dan weet je op een gegeven moment wel wat je maat is. Als je oude jeans versleten is en je wilt precies dezelfde, dan is het niet moeilijk om de juiste maat te vinden. Je weet immers welke goed zat. Is dit niet het geval en ga je voor het eerst bij een merk kopen of misschien ben je wat aangekomen of afgevallen, dan zal je toch iets meer je best moeten doen om de juiste maat te vinden. Het makkelijkst is om langs een winkel te gaan en hier het gewenste model te passen. Dit kun je bijvoorbeeld doen bij fashion store waregem. Probeer de verschillende modellen en maten, totdat je de perfecte jeans hebt gevonden. Met behulp van de stylistes in de winkel, moet dat zeker lukken!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *