Het samenstellen van een duurzame kledingcollectie

Iedereen weet dat er verschillende redenen zijn waardoor er op de wereld te veel CO2 wordt uitgestoten. De wereld overvliegen, de productie van vlees, maar ook de productie van kleding draagt bij aan deze uitstoot. Daarnaast draagt de mode-industrie ook bij aan het vervuilen van de oceaan en de watertekorten. Vooral de fast fashion-industrie speelt hier een grote rol in. Deze industrie draait namelijk op het snel en veel verkopen van goedkoop geproduceerde kleding. En als kleding zo goedkoop wordt geproduceerd en verkocht, betekent dit vaak dat er geen rekening wordt gehouden met het milieu of met arbeidsomstandigheden van de fabrieken. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen, om jouw persoonlijke bijdrage aan dit probleem te verminderen.

Beter en duurzaam winkelen

Als je jouw kledingcollectie meer duurzaam wilt maken, zijn er verschillende manier om dit te doen. Tegenwoordig is het super hip om te winkelen bij vintage of tweedehands winkels. Denk vooral niet dat er in zo’n winkel alleen maar oude troep ligt dat niemand wilt. Tegenwoordig zoekt een vintage store met heel een kritisch oog de juiste artikelen uit. Echt niet zomaar alles wordt aangenomen. Het is ook leuk om een keer naar een grote rommelmarkt te gaan, waar kleding wordt verkocht. Hier vind je vaak allerlei stijlen en maten, van goedkope items tot soms een mooi designer stuk. Hier kan je voor hele kleine prijsjes, leuke artikelen halen.Het winkelen van tweedehands kleding is duurzaam, omdat je hierdoor niet nog nieuwe producten hoeft te kopen en de industrie dus minder stimuleert. Daarnaast, omdat de kleding nog een keer gebruikt wordt, hoeft het niet weggegooid te worden. Vaak als kleding wordt weggegooid en eindigt het ergens op een hele grote hoop met kleding dat wordt verbrand. Mocht je kleding tweedehands kopen toch niet fijn vinden, dan kun je er ook voor kiezen om bij duurzame kledingmerken te winkelen. Duurzaamheid staat bij veel merken hoog op de agenda en velen doen hun best om beloftes waar te maken op dit gebied. Vaak liggen de prijzen van deze artikelen iets hoger. Als je niet veel te besteden hebt, dan is vooral de manier waarop je met kleding omgaat belangrijk. Kijk goed naar wat een aanvulling op je kast zou zijn en koop niet zomaar artikelen, die je niet nodig hebt. Als je bijvoorbeeld al heel lang een Kocca trui op het oog hebt en je weet zeker dat je die meerdere keren gaat dragen, dan zal het een goede aankoop zijn. Impuls inkopen, die je doet als je tijdens het winkelen ineens iets leuks ziet, zal je waarschijnlijk niet vaak dragen. Dat is zonde van je eigen geld, maar het is ook niet duurzaam.

Kleding lenen en huren

Naast het aanschaffen van nieuwe kleding, zijn er ook nog andere manieren om je kledingkast een boost te geven. Je kunt tegenwoordig kleding huren. Dit gaat voornamelijk om jurken en outfits, die je waarschijnlijk maar een keer gaat dragen voor een speciale gelegenheid. Waarom zou je daar geld aan uitgeven als je dit van tevoren al weet en heel makkelijk een outfit kan huren? Je kunt online of in een winkel zelf een jurk of item uitkiezen en betaalt voor de dagen dat je het artikel gebruikt. Als je er klaar mee bent, wordt het product vaak nog voor je gewassen en dat hoef je dus niet zelf te doen. Een artikel huren is dus makkelijk, duurzaam en het scheelt ook nog eens in de portemonnee. Je kunt ook voor artikelen kiezen die je normaal niet zou kunnen betalen, zoals een Haute Couture of luxury designer jurk. Die kosten nieuw vaak duizenden euro’s en met huren kom je hier bij lange na niet in de buurt. Nog makkelijker is om artikelen te lenen van vrienden en familie. Organiseer een gezellige dag of avond, waarbij iedereen spullen meeneemt die ze zelf niet meer willen dragen. Zo kun je kleding uitwisselen en heb je allerlei nieuwe artikelen in je kast, zonder dat je een cent hoeft uit te geven. Als je al een tijdje die leuke Colourful Rebel trui van een vriendin op het oog had, dan is dit het moment om deze te pakken. Je hoeft er natuurlijk niet altijd een heel event van te maken. Als jij weet dat je een speciale gelegenheid hebt, kun je ook even een bericht in de groepsapp sturen, om te vragen of je iets kan lenen. Misschien handig om dan wat voorbeelden te sturen van waar je precies naar op zoek bent, zodat je niet voor niks iemands kledingkast overhoophaalt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *