Nep leer: hot or not?

Tot een paar jaar geleden werd de modewereld gedomineerd door leer. Tegenwoordig zijn consumenten echter steeds bewuster over waar hun kleding en spullen vandaan komen. Hierdoor is het aantal mensen dat geen echt leer meer wil dragen gegroeid. Ook speelt het klimaat mee als reden voor veel mensen om geen echt leer meer te willen dragen. De grote merken worden langzaamaan gedwongen over te stappen naar synthetisch leer. Misschien vraag je je wel af: Is synthetisch leer echt leer? Het antwoord op deze vraag is nee! Synthetisch leer is geen echt leer, maar lijkt er wel op. Het voordeel van synthetisch leer is dat het dezelfde vorm en structuur heeft als echt leer, maar diervriendelijk is geproduceerd. In de modecollecties van merken zoals Chanel en Prada worden de leren broeken steeds vaker vervangen door een vegan-variant. Wil je meer weten over nep leer en of je het wel niet zou moeten aanschaffen? In deze blog zetten we de voor- en nadelen op een rijtje!

Het verschil tussen nep leer en echt leer

Zoals eerder al werd gezegd, lijkt nep leer heel veel op echt leer. Toch zijn er een paar verschillen. Nep leer is gemaakt van synthetisch materiaal, terwijl echt leer gemaakt wordt van dierlijke materialen. Nep leer wordt daarom ook vaak vegan leer genoemd. Bij de productie van nep leer wordt er een kunststof laag aangebracht op textiel. Daarna wordt er een structuur in gemaakt, zodat het sprekend lijkt op echt leer. Nep leer zie je vaak terug in schoenen, maar ook in kleding zoals jacks, jassen en broeken. Een ander verschil tussen echt leer en nep leer is dat echt leer een typische leren geur heeft, terwijl nep leer een synthetische geur heeft. Door dit verschil kun je beide soorten leer makkelijk van elkaar onderscheiden.

Wat zijn de voordelen van nep leer?

Het concept fashion van nep leer is al een tijdje aan het groeien. Vaak werden kledingstukken van nep leer aangeschaft door de bewuste consument, maar tegenwoordig wordt nep leer steeds meer mainstream. Een voordeel van nep leer is dat het geen vocht opneemt en niet luchtdoorlatend is. Nep leer is wat steviger dan echt leer en kan prima tegen een Hollandse stortbui. Leren kledingstukken zijn gevoeliger voor barre weersomstandigheden en verkleuringen. Ook is nep leer veel goedkoper dan echt leer. Als je in winkels de prijzen van echt leer en nep met elkaar vergelijkt, zie je in één oogopslag dat nep leer veel goedkoper is. Ben je een persoon die een budget heeft? Dan is die broek van nep leer de voordeligste optie. Op deze manier kun je die boef trui er ook nog bij nemen. Ook is nep leer beter voor het milieu. Door een kledingstuk van nep leer te kopen, red je het leven van een koe. Hoe minder vraag er naar leer is, hoe minder kledingstukken er van gemaakt worden.

Wat zijn de nadelen van nep leer?

Zoals je zover hebt kunnen lezen, heeft nep leer voordelen. Er kleven echter ook wat nadelen aan. Zo gaat een kledingstuk van nep leer minder lang mee dan hetzelfde kledingstuk dat van echt leer gemaakt is. Nep leer overleeft een hevige regenbui wel, maar het gaat niet zo lang mee als echt leer. De toplaag van nep leer is namelijk minder flexibel dan echt leer. Als resultaat hiervan kunnen er kleine scheurtjes in de oppervlakte ontstaan op het kledingstuk. Deze breuken zijn vaak ook duidelijk te zien. Met echt leer heb je dit probleem niet; er wordt zelfs vaak gezegd dat echt leer er beter uitziet naarmate de tijd verstrijkt. Verder heeft nep leer een minder mooie uitstraling dan echt leer. Dit hangt echter wel af van de soort nep leer, je hebt goedkope varianten die er saai uitzien, maar ook duurdere die van goede kwaliteit zijn. Een duurdere nep leren jas ziet er vaak beter uit dan een goedkope. De goedkope items zien er namelijk al snel uit alsof ze van plastic gemaakt zijn. Als je een item van echt leer hebt, dan gaat het materiaal mee als je het buigt. Beschadigingen kunnen makkelijk weggewerkt of weggepoetst worden. Soms trekt schade uit zichzelf weg. Bij nep leer heb je dit voordeel niet. Als je nep leren jas beschadigd raakt, zijn deze beschadigingen permanent.

In deze blog heb je over de verschillende voor- en nadelen van nep leer en echt leer kunnen lezen. Nep leer is een goede optie voor als je een bewuste consument bent en dierenwelzijn en het klimaat belangrijk vindt. Ook als je een budget hebt is nep leer ideaal. Echt leer is een goede keuze als je liever wat meer uitgeeft aan een product dat wat langer meegaat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *