Heb jij een passie voor mode en wil je hier je werk van maken? Dit kun je natuurlijk op verschillende manieren doen, maar het kan een goede start zijn om mode te studeren. Sommigen middelbare scholen geven hier les in, maar je kunt er ook voor kiezen om dit na de middelbare school te doen of om naast school een cursus te volgen. Er zijn in België genoeg modelscholen waar je uit kunt kiezen. De Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen, Academie voor Schone Kunsten in Sint-Niklaas, KASK in Gent, ABA ESA in Brussel en zo zijn er nog meer voorbeelden. Bij het kiezen van een studie, kijk je natuurlijk welke school goed voelt en wat past bij jouw behoeftes en eventuele carrière wensen. Als je al weet welke fashion job jij later wilt, helpt dit jou om gericht een studie en een school te kiezen. Binnen de modestudies zijn er natuurlijk nog verschillende richtingen. Denk hierbij aan marketing, design of styling. Je kunt zelfs mode studeren aan scholen die niet gespecialiseerd zijn in mode. Bijvoorbeeld een managementschool, die verschillende soorten management aanbiedt, waaronder ook mode. Als je interesse hebt in mode, is er vast een goede studie voor je te vinden. Mocht je het aandurven, dan kun je ook nog kijken buiten België. Bijvoorbeeld Spanje of Frankrijk. Voornamelijk binnen Europa zijn er genoeg landen die goede studies aanbieden.
Een baan vinden in de mode-industrie
Als je de studie hebt afgerond die je wilden doen, is het tijd om op zoek te gaan naar jouw eerste echte fashion job. Of misschien heb je altijd al als bijbaan in een kledingwinkel gewerkt of heb je besloten dat je iets anders wilt doen met je huidige carrière. De mode-industrie is ontzettend groot en er zijn banen te vinden in vrijwel elk facet. Als je interesse ligt in het ontwerpen, ga je natuurlijk op zoek naar een baan in het designproces. Als je van cijfers houdt, dan kun je bij de finance afdeling van een modebedrijf werken. Misschien heb je wel economie gestudeerd en wilt je toch een omzwaai maken, dan is dit een leuke optie. Hetzelfde geldt voor logistiek. Voor niet elke baan in fashion, hoef je creatief te zijn. Dit is wel wat veel mensen denken. Maar omdat de industrie zo groot is, zit er voor iedereen wel een leuke baan bij, die aansluit op de huidige werkervaring, studie of interesses. Er zijn verschillende websites waarop je op zoek kunt gaan naar een baan in de mode. Je hebt natuurlijk de standaard websites zoals Indeed en Jobbird. Hier kan je op zoek gaan maar een fashion job, door simpelweg in de zoekbalk de term fashion of mode te gebruiken. Dan krijg je een geheel overzicht van alle banen in de mode. Er zijn echter ook websites die gespecialiseerd zijn in vacatures binnen de mode-industrie. Een voorbeeld hiervan is Fashion United. Natuurlijk kun je ook zoeken via je netwerk, dit is altijd een goede optie, omdat je dan al een warm lijntje hebt.
Voorbereiding op de baan
In de mode-industrie is het erg waardevol om een stage te lopen. Vaak moet je dit doen tijdens je studie als verplicht onderdeel. Tijdens een stage leer je ontzettend veel van hoe de industrie werkt en van hoe een specifiek bedrijf werkt. Je ontwikkelt jezelf zowel professioneel als persoonlijk. Als stagelopen niet verplicht is tijdens je studie, dan kan het zeker een goed plan zijn om vrijwillig een stage te lopen. Het helpt je ook nog eens met netwerken, hoe meer mensen je kent binnen de industrie hoe beter. Door middel van goede connecties, heb je altijd een voet binnen de deur. Voor een stage kun je het zo gek maken als je zelf wilt. Je kunt solliciteren bij Louis Vuitton in Parijs, maar je kunt ook dichterbij huis blijven solliciteren bij een bedrijf in België, in Antwerpen, Lochristi of Brussel. Het gaat er allemaal om wat jouw doelen zijn met betrekking tot je carrière en waar je jezelf fijn bij voelt. Als je gaat solliciteren, voor een echte baan of voor een stage, zijn je CV en motivatie natuurlijk belangrijk. Voor creatieve functies, kan je CV er wat spannender uitzien dan normaal en dat geldt ook voor de motivatie. De bedrijven en functies zijn vaak wat minder formeel binnen de mode-industrie. Maar kijk goed naar de functie en het bedrijf en pas het daaraan aan. Doe dit ook voordat je op gesprek mag komen, zodat je op de hoogte bent van de functie en het bedrijf.