De jaren negentig was de tijd waarin kleding er in alle kleuren van de regenboog was. Veel trends in de jaren tachtig bleven in de mode tijdens de jaren negentig. De stores hingen vol met gekleurde panty’s en strakke naveltruitjes. Maar wat was eigenlijk nog meer kenmerkend voor de stijlen in de jaren negentig? Lees er meer over in deze blog!
Haar werd uitbundig gekleurd en gestyled
In de jaren negentig waren veel vrouwen en meiden bezig om hun haren te stylen en te verven. De stijltang werd volop gebruikt, en ook waren vlechtjes populair. Sommige meiden gingen uit met wafelhaar of brachten ze mascara aan in hun haar. Mascara werd vaak gebruikt om wat meer kleur in het haar te krijgen. De jongeren wilden er graag zo uitbundig mogelijk uitzien, maar de volwassenen hielden het simpel met een gladde bob. Het liefst met een voorkant die langer was dan de achterkant. Een ander typisch jaren negentig kapsel was een pony met losse plukjes die over het voorhoofd viel.
Conservatief VS uitdagend
Jongeren droegen graag wilde outfits en uitdagende korte jurkjes en rokjes. Moeders droegen daartegen conservatieve outfits. Het liefst droegen zij wijde blazers met schoudervullingen of wijde rokken en wijde truien.
De jaren tachtig waren nog steeds hot
De kleuren en patronen die in de jaren tachtig in de mode waren, waren nog steeds hip in de jaren negentig. Deze trends gingen dus gewoon mee naar het nieuwe decennium. Vrouwen combineerden het liefst de meest vreemde patronen met elkaar en hielden van geometrische vormen op hun kleding. Deze vormen werden vaak gedragen op iets met een ander patroon of met een kleur die vloekte.
Expressieve outfits symboliseerden de jaren negentig
De levensstijl in de jaren negentig was expressief, net als de kleding in die tijd. De meeste meiden waren het erover eens dat hoe minder stof, hoe beter. Vaak droegen ze nageltruitjes met spreuken zoals ‘Girl Power’ die gecombineerd werden met ultra korte rokjes. Ook hingen de stores vol met de Eastpack rugzakken; bijna elke student of scholier had er een. Overdag droeg men graag wijde broeken en oversized spencers, maar ’s avonds werden deze kledingstukken ingeruild voor een uitdagende en sexy outfit. Vrouwen die uitgingen droegen strakke korte rokjes met pumps en een strak shirtje. Ook de sieraden waren expressief, denk bijvoorbeeld aan tattookettingen en zonnebrillen in alle kleuren van de regenboog.
Vrolijke kleuren waren kenmerkend
De generatie uit de jaren negentig werd ook wel de discogeneratie genoemd. Wat meteen opviel bij deze generatie, was de kleurige oogschaduw, de excentrieke kettinkjes en de kraaltjesarmbanden. Jongeren droegen brede stoffen haarelastiekjes, een boef trui en een rokje met een wild patroon. De mode was hip en onbezorgd. Merken waren voorheen onbelangrijk, maar begonnen een steeds grotere rol te spelen in het modebeeld. Denk bijvoorbeeld aan het feit dat je een spijkerbroek van Calvin Klein of Tommy Hilfiger moest dragen om erbij te horen. Haute culture was in de opkomst. High fashion werd populair en vele vrouwen waren dol op de kledingstijlen van Naomi Campbell en Claudia Schiffer. Dure merken kozen voor kwalitatief hoge materialen, en deze merken werden gedragen door de rijkere mensen.
Het straatbeeld in de jaren negentig
In de media was haute culture vaak te zien, maar op straat zag je een heel ander beeld dat sterk contrasteerde met high fashion. Jongeren droegen het liefst een trainingspak of een bomberjack van ballonzijde. Vaak hadden ze opgeschoren haar en wilde kapsels. Deze stijl was in opkomst geworden door de opkomende gabber-beweging. Ook de rave-scene was populair, evenals de wilde feestjes waar men met drugs als XTC experimenteerde. Niet alleen de gabberstijl was veel te zien op straat, maar ook zachtere stijlen waren populair. Bloemetjesjurken en topjes met bandjes waren in elke straat te zien. Kleding met bloemetjesprint vlogen over de toonbank en gaven mensen een vrolijke uitstraling. De make-up was niet extravagant, maar zeker te zien. De meeste make-up had een lichte kleur. Lippenstift was vaak matte en een lichte kleur, in contrast tot de ogen, die omlijst werden met zwart oogpotlood. Ook werden wenkbrauwen zo dun mogelijk geëpileerd.
De iconen die de trends bepaalden
Televisiezenders zoals TMF en MTV hadden een grote invloed op de mode. Jongeren hingen hun kamers vol met posters van bekende popsterren en presentatrices. Hiphop werd populair, en de baggy jeans waren geïnspireerd op de outfits van de rappers in hun video’s. Ook zag je steeds vaker baseballcaps en oversized hemden. Ook series op tv hadden invloed, zoals Friends. De personages in de serie droegen bepaalde outfits die later werden overgenomen door de massa. Verder waren girl- en boybands zoals de Spice Girls en de Backstreet Boys niet weg te denken uit de hitlijsten. Zij werden ook ware stijliconen voor veel jongeren.